Turistične zanimivosti naših krajev

Glede na lego naših krajev, geografske značilnosti in bogato zgodovinsko preteklostjo, so naši kraji bogati tudi z vrsto zanimivosti, katere želimo predstaviti našim obiskovalcem.

 thumb_info_kozolec

Možnosti za izlete po okolici je zelo veliko. Na začetku vasi Studeno (iz postonjske smeri) stoji lesen kozolček, na katerem je zemljevid okolice. Na njem so vrisane tudi zanimive izletniške točke. 

thumb_pokrajina002  

Lep nedeljski izlet je prav gotovo na vrh Svetega Lovrenca, kateri je visok 1019 metrov in je dostopen z več smeri. Označena je pot iz Studenega, kjer je tudi urejeno parkirišče za vozila. Začetek poti je v vasi Studeno iz nadmorske višine 580 metrov, po pobočju Lovrenca do sedla, kjer stoji cerkev Sv. Lovrenca. Od cerkve je še krajši vzpon do vrha. Za vzpon se porabi približno 45 minut. Z vrha je lep razgled po okolici.

sv lovrencij_011

 

lovrenc

Cerkev na sv. Lovrencu se prvič omenja kot podružnica hrenoviške župnije že leta 1391. Struktura in posamezni detajli kažejo na njeno visoko starost, domneva se, da je jedro cerkve najbrž še romansko. Sam zunanji izgled pa kaže na istrski vpliv pri njeni izgradnji. Današnjo podobo je dobila v novem veku. Dodan je bil nov prezbiterij in banjasto obokana ladja (v zvoniku se nahaja letnica 1671). V cerkvi se nahaja lesen oltar, ki je bil postavljen leta 1901. Cerkev je posvečena sv. Lovrencu, katerega leseni kip je bil pred kratkim obnovljen in se hrani v župnišču v Studenem.

(Povzeto iz brošure ob 150 letnici Studenske fare)

 Na levi strani se nahaja slika stare razglednice, ki prikazuje omenjeno cerkev. Cerkev je bila pred kratkim popolnoma obnovljena, ker je močno propadala. Sliko nove cerkve lahko vidite zgoraj.

 thumb_miljnik

Približno 300 metrov iz vasi Studeno proti Ljubljani stoji na desni strani ceste star rimski miljnik (kamen, kateri je označeval razdaljo do Rima). Temu mestu se reče "pri lepi jablani". Kasneje je ta kamen označeval mejo tako imenovanega Seljškega sodišča, zato je bil leta 1823 predelan oz. preklesan.

 thumb_rekonstrukcija_tabor

V vasi Studeno so še vidni ostanki rimske utrdbe imenovane Tabor. Lastnik parcele je leta 1976 z gradbenimi deli sicer ostanke osrednje stavbe poškodoval, dobro vidni pa so še ostanki obzidja, katere pa lastnik hiše, katera sedaj stoji na tem delu Tabora, rad pokaže. Leva slika prikazuje skico Tabora, desna pa študijski poskus njegove rekonstrukcije. 

(Povzeto po knjigi Ljudje in kraji ob Pivki)

 thumb_skica_tabor
 turizem

Zelo zanimiva vas je Strmca. Nad vasjo se nahaja nadvse primerno in zelo obiskano vzletišče za zmaje in jadralna padala.

 thumb_strmca_cerkev

 V bližini vasi Strmca si lahko ogledate cerkev Marije Snežne. Cerkev leži izven vasi pod hribom. Značilnost cerkve je gotsko obokan prezbiterij, ki datira na konec 15. ali začetka 16. stoletja. Cerkev se prvič omenja po letu 1526. Posebnost so okna iz klesanega kamna, ki so jih verjetno vstavili pri obnovi cerkve leta 1630, na kar kaže letnica vklesana na enem izmed okenskih okvirjev. V cerkvi se nahajajo trije leseni oltarji iz leta 1876. Glavni oltar je posvečen Mariji Snežni. Ohranila se je tudi izvirna plastika Matere božje, ki je verjetno pripadala prvotnemu oltarju, ki ga je tržaški škof Orsini posvetil v čast Matere božje leta 1611. Del dragocenosti je bil odtujen ob vlomu v cerkev leta 1982. Ukradeni kipi so nadomeščeni z replikami.

(Povzeto iz brošure ob 150 letnici Studenske fare)

   
obcina postojna
Osrednji pokrovitelj naših prireditev je Občina Postojna.
   
© TD Pudgura 2011 - stran izdelal Rok Pečar