zegnanje konj 

Pri kozolcu toplarju v Belskem smo člani Turističnega društva Pudgura pripravili zadnjo osmo prireditev v letošnjem letu.  26. decembra je to bilo že 20  tradicionalno žegnanje konj in praznovanje državnega praznika dneva samostojnosti in enotnosti. Sončno vreme je h kozolcu privabilo veliko obiskovalcev, prišlo pa je tudi lepo število konj in njihovih lastnikov iz Pudgure in drugih vasi iz naše občine.

Proslavo je z Zdravljico otvoril Moški pevski zbor Studeno, prazniku samostojnosti in enotnosti pa je s krajšim nagovorom nazdravil postojnski župan Igor Marentič, ki je poudaril njun pomen za razvoj naše državnosti. Z recitacijama Francija Petkovška iz Kulturnega društva Ščuka iz Planine smo se spomnili tudi našega pisatelja  Ivana CANKARJA.

Pred blagoslovom konj je g. Vikar Bogomir TROŠT obudil pomen praznovanja Sv. Štefana, zavetnika konj, in navzoče spomnil o omebah konjev v svetem pismu. Sledilo je žegnanje konj. Letos so jih gospodarji pripeljali ENAINDVAJSET. Da bi bili konji zdravi in močni, so kot blagoslov prejeli blagoslovljen kruh in sol, ki jim ga je podelil g.vikar Bogomir TROŠT.

Ob koncu so bili zbrani povableni k druženju ob kuhanem vinu in čaju ter domačem pecivu, ki so ga spekle in postregle zares aktivne članice društva.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v rubriki Fotografije.

   
obcina postojna
Osrednji pokrovitelj naših prireditev je Občina Postojna.
   
© TD Pudgura 2011 - stran izdelal Rok Pečar