gobarska 2019

Minulo nedeljo, 6. oktobra 2019, so pod kozolcem Toplar pri Belskem prišli na svoj račun ljubitelji nabiranja in uživanja gob. Članice in člani Turističnega društva Pudgura smo namreč pripravili že 14. Gobarsko nedeljo z razstavo prek 200 različnih gob. Bogata gobarska razstava je razveselila številne obiskovalce, ki so tudi tokrat lahko prisluhnili strokovni razlagi gobarskega strokovnjaka Jožeta Podboja.

Poučno predstavitev več kot 160 različnih vrst užitnih, pogojno užitnih in strupenih gob je determinator svetovalec Jože Podboj pospremil s številnimi koristnimi napotki o nabiranju, pripravi in shranjevanju gob. Za popolno gobarsko vzdušje pa so poskrbele kuharice, ki so pripravile okusen gobji golaž s krompirjem in spekle jabolčni štrudel.

Na gobarski nedelji so nastopili tudi ljudski pevci Jezerci iz Dolenjega Jezera pri Cerknici, ki so se obiskovalcem predstavili v svojih novih notranjskih nošah. Društvo Ljudski pevci Jezerci ohranja petje po starem in kulturo oblačenja nekoč ob Cerkniškem jezeru. Tako so v sodelovanju z etnologinjo dr. Marijo Makarovič nastale prve štiri noše ali gvanti, na katere so zelo ponosni. Za konec je nekaj viž zapel in zaigral tudi njihov ansambel podmladka Mladi Jezerci.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v rubriki Fotografije.

   
obcina postojna
Osrednji pokrovitelj naših prireditev je Občina Postojna.
   
© TD Pudgura 2011 - stran izdelal Rok Pečar