gozdar kmet prispevek

Belsko - V soboto, 3. avgusta 2019, so člani Turističnega društva Pudgura pri kozolcu toplarju kljub muhastemu vremenu uspešno izpeljali že 17. tradicionalno prireditev Gozdar-kmet nekoč in danes. S pestrim programom so članice in člani TD Pudgura ter številni sodelujoči poskrbeli, da je bilo poučno in zabavno za vse generacije. »Po najboljših močeh smo se tudi tokrat trudili prikazati in prenesti delček znanja o starih običajih in poklicih  ter življenju na vasi nekoč na mlade in otroke«, je ob koncu prireditve povedal predsednik društva Vojko Bauman in se ob tem zahvalil vsem nastopajočim, članom, podpornikom društva in sponzorjem za sodelovanje in pomoč.

Delo kolarja je predstavil Niko Vidrih iz Podnanosa, ki se je kolarstva naučil od svojega očeta, poklic kovača je v živo pokazal mladi Dan Pečnik iz Lohače, ki si z orodnim kovaštvom tudi služi svoj kruh. Kako iz sekancev s postopkom pirolize pridobimo bio oglje je obiskovalcem ponazoril Stane Vidmar iz Studenega, dr. Tanja Bagar iz Maribora pa je ob tem pojasnila,  kaj je bio oglje in poudarila njegovo korist za okolje, saj izboljšuje strukturo in kakovost zemlje. Delo brusača, nekoč zelo cenjeno, je prikazal Silvester Čemažar.

Prireditvi so zvesti tudi naši dolgoletni partnerji – Zavod za gozdove Slovenije, OE Postojna, Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna ter Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom. Medtem ko so predstavniki SGLŠ poskrbeli za nepogrešljivo točko – prikaz varnega dela v gozdu, sta sodelavca postojnskega Zavoda za gozdove pritegnila pozornost obiskovalcev s projektom  Carnivora Dinarica, s katerim prispevajo k sobivanju ljudi in velikih zveri. 

Že zgodaj popoldne je iz kotlov zadišalo po slastnih pudgurskih štrukljih, gozdarskih žgancih z ocvirki in divjačinskem golažu. Najmlajše so zabavale stare igre za otroke, kot je hoja s hoduljami, vožnja v leseni samokolnici, skakanje v žakljih in druge igre, s katerimi so se na vasi kratkočasili nekoč.  Obiskovalci so se lahko popeljali tudi z zapravljivčkom. Namesto klasičnega srečelova so obiskovalci ugibali težo dveh nagradnih paketov – eden je srečnega dobitnika nagradil s suhimi mesninami, v drugem pa se je skrivala motorna žaga. Program je povezoval Stane Werbole. Kljub večernemu dežju pa je plesa in dobre glasbe željne obiskovalce pozno v noč zabaval ansambel  Akordi.

Prireditev sta finančno podprli Občina Postojna in Turistična zveza Slovenije.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v rubriki Fotografije.

   
obcina postojna
Osrednji pokrovitelj naših prireditev je Občina Postojna.
   
© TD Pudgura 2011 - stran izdelal Rok Pečar