zegnanje

Pri kozolcu toplarju v Belskem smo člani Turističnega društva Pudgura 26. decembra že tradicionalno priredili praznovanje državnega praznika dneva samostojnosti in enotnosti. Ob tem pa je na dan sv. Štefana, kot je to v Pudguri v navadi že vrsto leto, potekal tudi blagoslov konj. Sončno vreme je h kozolcu privabilo precej obiskovalcev, prišlo pa je tudi lepo število konj in njihovih lastnikov iz Pudgure.

Proslavo je z Zdravljico otvoril Moški pevski zbor Studeno, prazniku samostojnosti in enotnosti pa je s krajšim nagovorom nazdravil postojnski župan Igor Marentič, ki je poudaril njun pomen za razvoj naše državnosti. Z recitacijama Francija Petkovška iz Kulturnega društva Ščuka iz Planine smo se spomnili tudi našega poeta, rojaka Miroslava Vilharja, katerega 200. letnico rojstva obeležujemo letos.

Pred blagoslovom konj je recitator obudil pomen praznovanja Sv. Štefana, zavetnika konj, in navzoče spomnil na stare šege in navade ob tem prazniku. Sledilo je žegnanje konj. Letos so jih gospodarji pripeljali trinajst. Da bi bili zdravi in močni, jim je z blagoslovom zaželel postojnski dekan Jože Koren. Ob koncu je srečno novo leto 2019 zaželel predsednik TD Pudgura Vojko Bauman, ki je zbrane povabil k druženju ob kuhanem vinu in čaju ter domačem pecivu.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v rubriki Foto album.

   
obcina postojna
Osrednji pokrovitelj naših prireditev je Občina Postojna.

pohod v postojno

Če želite odkriti in spoznati skrite poti iz PUDGURE do POSTOJNE, vas vabimo, da se nam pridružite v nedeljo, 31. 5, in se z nami odpravite na pohod. Zberemo se pri kozolcu toplarju v Belskem ob 14 uri. Tura je primerna tudi za otroke saj ni prav nič zahtevna.


Lepo vabljeni.

   
© TD Pudgura 2011 - stran izdelal Rok Pečar