gobarska 2016 o

Prva sobota in nedelja v oktobru sta že vrsto let »rezervirani« za zanimivi prireditvi Turističnega društva »Pudgura«. Že enajstič zapored so tako članice in člani društva organizirali »Gobarsko soboto« in nedeljsko »Jesen v Pudguri«.

Resnici na ljubo je prav za gobarski del prireditve slabo kazalo. Tik pred prireditvijo je nemreč bilo daljše sušno obdobje in prireditelji so se kar bali, da bo zaradi pomanjkanja gob –gobarska sobota odpadla. A, prizadevni prireditelji se niso kar tako »predali«. Obiskovalci razstave gob pod kozolcem pri Belskem, so si tudi tokrat lahko ogledali več kot 190 različnih vrst gob. 

Že dolgoletna navada je, da si gobe ne le ogleduješ- ampak tudi lahko prisluhneš strokovni razlagi in predvsem številnim napotkom o nabiranju in pripravi gob. Zdaj je tudi že ustaljena navada, da v soboto vodenje po razstavi prevzame Anton Poler- determinator gob in mentor, v nedeljo pa domačin Jože Podboj svetovalec za »gobje zadeve«.

Letošnjo dvodnevno prireditev je dodobra zaznamovalo deževno vreme.. To sicer ni preprečevalo ogleda gobarske razstave, saj so lepo razvrščene gobje primerke obiskovalci videli pod posebnim šotorom. V istem prostoru so bili postavljeni tudi trije »jesenski aranžmaji«. Marsikdo se je zelo čudil, kakšno domišljijo za kombinacije »jesenskih darov« imajo nekatere članice TD »Pudgura.

Zapisati kaže, da je prva oktobrska nedelja ob prikazu »Jeseni v Pudguri«bila namenjena koruzi. Organizatorji so poskrbeli, da je o tej znani in uveljavljeni poljščini veliko povedal profesor doktor Ludvik Rozman. Gre za človeka, ki – kot je povedal vse svoje profesionalno življenje proučuje vse značilnosti, posebnosti in zanimivosti te pomembne poljedelske kulture. Predavatelj se je zelo vživel v podajanje, tako da ga je bilo lepo poslušati. Navzočim je opisal pot in uveljavljanje koruze od Amerike do naših krajev. Zanimiva je denimo ugotovitev, da se je ta pomembna poljščina pri nas širila zelo počasi. Ves tačas pa so se nenehno povečevali donosi in proučevanje koruze, tako da gre danes pri pridobivanju koruze za sodoben znanstveni pristop v tem delu kmetijske pridelave. Profesor doktor Ludvik Rozman je še posebej opomnil na koristnost koruze tudi v človeški prehrani.

Ko smo že pri prehrani- oba dneva- tako na »gobarski soboti«, kot tudi na »jesenski nedelji »so članice Turističnega društva »Pudgura«popestrile prireditev z zelo okusnimi gobovimi in drugimi »pudgurskimi«kuharskimi specialitetami. Tako kot je denimo v soboto na prikazu »Gobe v kulinariki«to storil kuhar Patrik iz predjamske gostilnice »Predjamka«. Navzočim je nazorno pokazal pripravo hitrih gobjih prigrizkov- in te so »slušatelji« tudi dejansko pojedli.

Skratka- za članicami in člani Turističnega društva »Pudgura«je še ena pomembna prireditev.Oba dneva so celotno dogajanje popestrili še narodno zabavni zvoki. V soboto so zato poskrbeli člani ansambla »Amaterji«, v nedeljo pa so svoje znanje pokazali še člani ansambla »Furmani«.

Organizacijsko je torej več ali manj vse »štimalo«. Žal, je deževno vreme povsem »oklestilo« število obiskovalcev. Kaj hočemo- proti vremenu so še tako dobri organizatorji povsem nemočni. Bo pa za gotovo bolje ob letu osorej.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate TUKAJ (klik) in TUKAJ (klik).

   
obcina postojna
Osrednji pokrovitelj naših prireditev je Občina Postojna.
   
© TD Pudgura 2011 - stran izdelal Rok Pečar