6 cetrtkov o

Špela Habič predstavila bukove gozdove na Snežniku

Na zadnjem četrtkovem večeru pod kozolcem smo najprej poslušali mlado flavtistko Katjušo Stefanovski, nato pa prisluhnili Špeli Habič, ki nam je predstavila prizadevanja za vpis  bukovih gozdov na Snežniku na seznam UNESCO-ve naravne dediščine. Izvedeli smo, kaj UNESCO je, koliko je že vpisov na ta prestižni seznam svetovne dediščine in zakaj se v zadnjem obdobju tudi bukovi gozdovi na Snežniku potegujejo za vpis.

Veliko med nami nas je bilo že večkrat v tistem koncu, pa se nam ni zdel gozd nič posebnega. Zdaj, po predstavitvi strokovnjakinje, ki nam je ta gozd pokazala kot edinstven  z več vidikov, pa nanj gledamo drugače. Spet se je pokazalo, da velikokrat hodimo gledat svetovne znamenitosti v tujino, to kar imamo doma, praktično pred svojim nosom pa imamo kar za samo po sebi umevno in ne prepoznamo lepote, predvsem pa ne posvečamo temu nobene posebne pozornosti.

Večer smo zaključili ob zvokih flavte, nato pa smo se zbrali ob mizi, kjer je dišal krompir v zevnici. Poskusno smo skuhali to staro brkinsko jed v novo kupljenem kotličku, da se pripravimo na tekmovanje na kmečki tržnici v nedeljo 25.septembra.

Četrtkovi večeri pod kozolcem so se za letos iztekli. Vsebine so bile pestre, obiskovalcev je bilo zelo različno - od preko sto do samo dvajset. Ugotavljamo, da so se mesečna srečanja pod kozolcem lepo prijela in upamo, da se bodo v naslednjem letu tudi nadaljevala.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate TUKAJ (klik).

   
obcina postojna
Osrednji pokrovitelj naših prireditev je Občina Postojna.
   
© TD Pudgura 2011 - stran izdelal Rok Pečar