gozdar kmet o 

»PUDGURCI ODDALI NEVESTO, LOKAVČANI ODPELJALI ŠE BALO«

Tako lahko v enem samem stavku strnemo celodnevno dogajanje na letošnji osrednji prireditvi »Gozdar-kmet« pod kozolcem pri Belskem. Nedvomno kaže poudariti, da je šlo za jubilej, saj je prireditev bila že 15. Po vrsti. Priznali boste, da je to za »Turistično društvo Pudgura«, za vse člane in članice lep jubilej. Na splošno, prireditev je uspela. To lahko sodimo tako po številu obiskovalcev kot tudi po njihovem zadovoljstvu.

Še ena značilnost naših prireditev se je še enkrat pokazala- Prireditev se je začela v soboto 6.avgusta ob 14.uri. Kljub lepemu in toplemu vremenu, ob začetku skoraj ni bilo ljudi. Bili so le člani turističnega društva in tisti, ki naj bi izvajali predvideni program. To so- kot denimo strokovnjaki postojnskega dela Zavoda za gozdove Slovenije- tudi uspešno opravili. Vendar tokrat so žal napotke in praktični prikaz varnega dela v gozdu »prikazovali« sami sebi.

A tu ni bilo pomoči. Obiskovalci so v večjem številu začeli prihajati šele pozneje. Nekoliko živahneje je bilo ob prikazu in tekmovanju v žaganju hloda z znano ročno žago »Amerikanko«. V organizaciji članov Turističnega društva Novaki  pri Cerknem, so nazorno pokazali, kako se je obdeloval les nekoč, ko še ni bilo  sodobnih gozdarskih strojev in ne današnjih motornih žag. Tekmovanje v žaganju je ob udeležbi osmih ekip bilo kar uspešno, vodja ekološke skupine društva Novaki- Silvo Čemažar-  pa je s kančkom nostalgije ugotovil – »Tako kot je nekdaj bilo, nikoli več ne bo«.

To je veljalo za vse nadaljnje dogajanje na prireditvi. V mislih denimo imamo »cimper« in naša dva »cimpermana« Alojza in Viktorja. Predstavitev in oblikovanje  ostrešja- po starem »cimpra« sta postavljala kar dober teden, tako kot so pod »poveljstvom« gospodarja kozolca Janeza, postavljali tudi kuhinjo in »šanke«.

Ženske v kuhinji so na prireditvi »Gozdar kmet« res imele polne roke dela. Ves čas prireditve je bila »vrsta« za odlične domače štruklje, golaž s polento, polento z ocvirki.  Obiskovalcem so te domače jedi očitno zelo teknile.  In »za » kozolcem so se naši najmlajši nekoliko čudili starim otroškim igram- »štempljanju« s krompirjevimi »štempiljkami«, »slalomu s karjolo«, hojo na hoduljah in še bi lahko naštevali.

Ko so na prireditveni prostor z vozovoma s konjsko vprego prispeli »snubci« iz Lokavca v vipavski dolini- se je zbralo že veliko obiskovalcev. Šlo  je za svojevrsten prikaz starega običaja, ki s e je v novejših časih povsem izgubil. Članice domačega Turističnega društva so pokazale,kako so na podeželju ženske v zimskem času pripravljale nevestino odpravo-»balo«.

Lokavški fantje- člani »Društva za ohranjanje izročila »Doli«, pa so kot smo že omenili- po to »balo« in nevesto Tinko prišli s harmoniko  na lepo okrašenih vozovih. Po dolgotrajnejših zapletih , so se le dogovorili in pudgursko nevesto odpeljali na nov dom v Vipavsko dolino.

Tisto soboto je med najbolj »zaposlenimi » vsekakor bil tudi predsednik TD »Pudgura« Evgen Požar. Pravzaprav smo ga zelo težko odtrgali od dogajanj, da nam  je še sam nanizal nekaj vtisov. »V pripravi celotne prireditve je sodelovalo kar lepo število članic in članov. Tisto intenzivno delo in priprave so »vzele« kar dober teden. Vsem gre iskrena hvala, saj brez njihovega truda prireditve ne bi mogli izpeljati.«

Več utrinkov, katere je prispeval F. Poljšak, si lahko ogledate TUKAJ (klik).

   
obcina postojna
Osrednji pokrovitelj naših prireditev je Občina Postojna.
   
© TD Pudgura 2011 - stran izdelal Rok Pečar