zegnanje konj o

V Belskem pod kozolcem se nadaljuje tradicija praznovanja državnega praznika Dneva neodvisnosti in enotnosti. Kot vremo, pa je 26. december tudi »Štefanovo« in je to dan, ko blagoslovimo konje. To starodavno tradicijo si v Pudguri že vrsto let prizadevajo ohranjati. Tudi letos je na »žegnanje« prišlo lepo število konj in njihovih lastnikov iz vse Pudgure.

Uradni del proslave ob Dnevu neodvisnosti in enotnosti so s Prešernovo »Zdravljico« začeli pevci znanega okteta »Bori«. Tudi sicer so »Bori« uspešno izpeljali celotni pevski del tradicionalne prireditve. Številnim navzočim je ugajal tudi recital recitatorja Andreja Smrduja, igralec Franci Petkovšek pa je navzoče hudomušno spomnil na nekatere starodavne šege ob praznovanju Sv. Štefana zavetnika živali in travnikov tre njiv. Tako je omenil, da je v starih časih živina počivala od Božiča do Svetih treh kraljev. Po stari  šegi, pa so kmetje blagoslovljeno sol posipali po travnikih in poljih, da bi bilo veliko krme in pridelka, sol pa je odganjala še ujme in nevihte.

Številni navzoči so prisluhnili tudi priložnostnemu nagovoru postojnskega župana Igorja Marentiča. Tudi nagovor postojnskega župana je postal že stvar tradicije. Župan številnih navzočih ni utrujal z dolgim govorom. Spomnil jih je le, da navkljub  težkim časom neodvisnost in enotnost praznujemo v svoji lastni državi. Po njegovih besedah si moramo v prihodnje še bolj prizadevati za enotnost – ne glede na nazorske in druge razlike. Le tako bomo kot narod sposobni odgovoriti na izzive sedanjosti in prihodnosti. Eden od majhnih a pomembnih stebrov teh prizadevanj so tudi organizatorji tokratne proslave- člani Turističnega društva Pudgura. Župan je ob koncu nagovora izrazil prepričanje, da b o prihajajoče leto 2018 eno najboljših doslej.

V nadaljevanju je  »žegnanje« konj uspešno vodil in opravil postojnski župnik in dekan Jožef Koren. Tudi on je imel nekaj manjših težav z ozvočenjem. Le to je- verjetno zaradi dežja in vlage – nagajalo ves čas prireditve. To pa ni »spravilo s tira« izkušeno voditeljico celotne prireditve Dragano Čolić. Ni se pustila motiti ne odpovedujoči tehniki in tudi ne neprijaznemu vremenu. Enako so storili številni udeleženci proslave, ki so ob toplem čaju in kuhanem vinu znancem in prijateljem zaželeli vse najboljše v prihajajočem letu 2018.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v rubriki Foto album.

 

   
obcina postojna
Osrednji pokrovitelj naših prireditev je Občina Postojna.
   
© TD Pudgura 2011 - stran izdelal Rok Pečar