gobarska o

Turistično društvo »Pudgura« nadaljuje s tradicijo gobarskih sobot in nedelj. Tokrat smo razstavo nabranih gob priredili prvo soboto in nedeljo v oktobru.

Če je lani gobarska prireditev zaradi pomanjkanja gob skoraj odpadla, bi se to kmalu zgodilo tudi letos. Pa iz povsem drugega nasprotnega razloga – letošnja gobarska bera je bila tako obilna, da so naši pridni nabiralci mislili, da jim gob ni treba prinesti pod kozolec, saj jih gotovo imajo že dovolj.

Takšno razmišljanje je skoraj ogrozilo prireditev. Vendar - predsednik društva Evgen Požar in gospodar kozolca Janez Čekada  sta s četico zanesenjakov rešila zagato in nabrali so okrog 230 sort gob. Razstavo so priredili pod okriljem »Gobarskega društva  Sežana«.

230 vrst gob je hkrati veliko in malo. Veliko za lokalne razmere, malo pa ob dejstvu, da v Sloveniji raste okrog 3000 vrst gob.

Za lovce in ribiče je znano, da se radi pohvalijo kako veliko ribo ali denimo divjega prašiča so uplenili. Tudi gobarji lahko pretiravajo in kdaj pa kdaj ne povedo resnice o velikosti najdene gobe. Nikoli pa gobarji ne smejo lagati o tem katere gobe so užitne , katere neužitne ali celo smrtno nevarne.

Zato nikoli ni preveč gobarskega izobraževanja. Prav gobarske razstave so najboljša priložnost za to, da gobe, ki jih nabiramo še bolje spoznamo. Podučiti se velja, kakšne nevarnosti prežijo na nepoznavalce. Gobarski poznavalci ugotavljajo, da je letošnja gobarska sezona ena najboljših v zadnjih desetih ali še več letih.

Priznana mikologa Anton Poler in Jože Podboj sta v soboto in nedeljo pod kozolcem pri Belskem obiskovalcem tradicionalne gobarske razstave dala vrsto opozoril in koristnih nasvetov. Nekaj jih naštejmo.

-         Ne nabirajte gob, ki jih res na poznate

-         Gob ne brcajte in uničujte. Če jih ne poznate vi, jih pa kdo drug.

-         Ne nabirajte majhnih dežnikaric,če jih res na poznate saj je 5 vrst strupenih.

-         Pri mlečnicah je razpoznavni znak barva mlečka-če je barva rumena,je goba strupena.

-         Gob se ne smemo nikoli »nažreti«, saj so za kulinarični užitek.

-         Med 3000 vrstami gob v Sloveniji je več kot 1000 užitnih. Med vsemi našimi gobami jih je 50 vrst res strupenih in celo smrtno nevarnih. Ne gre pozabiti, da je med letošnjo gobarsko sezono bilo že 80 zastrupitev z gobami. Še sreča, da ni bilo smrtnega primera.

A končajmo tako, da omenimo, da so si sobotni obiskovalci gobarske razstave pod kozolcem pri Belskem lahko privoščili gobovo mineštro in odlične domače štruklje. Vse seveda izpod pridnih rok članic Turističnega društva Pudgura.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v rubriki Foto album.

   
obcina postojna
Osrednji pokrovitelj naših prireditev je Občina Postojna.
   
© TD Pudgura 2011 - stran izdelal Rok Pečar