gozdar kmet o

 

»ŠRANGALI  SO  ZA  NEVESTO«

Če začnemo z najbolj perečo problematiko v današnjem gozdarstvu - pred hudo preizkušnjo nas postavlja množičen napad lubadarja na naše smrekove gozdove.

Ali je torej čudno, da so na 16. zaporedni prireditvi »Gozdar-kmet nekoč in danes« pod kozolcem pri Belskem predstavniki Zavoda za gozdove Slovenije začeli prav z lubadarjem.

Enota Zavoda v Postojni je skozi vsa ta leta uspešno sodelovala z organizatorji člani Turističnega društva »Pudgura«.Vsa prejšnje leta so glavno pozornost namenili varnemu delu v gozdu. Varnostnih opozoril ni bilo nikoli preveč. Spremenjene vremenske in celo podnebne razmere pa so bistveno  vplivale na razvoj lubadarja.  Če je lubadar v normalnih vremenskih razmerah za razvoj potreboval 10-12 tednov, se je ta doba zaradi vročih poletij skrajšala na 6-do 8 tednov.

Predstavnika  Srednje lesarske in gozdarske šole iz Postojne pa sta pokazala koko les, ki ga je napadel lubadar čim prej obdelati, odpeljati iz gozda in prodati. Pri tem so opozorili na pravilno opremo za delo v gozdu kot tudi na sodobne motorne žage. Le-te imajo zdaj posebne varnostne sisteme. Ti preprečujejo, da bi gozdarji pri delu preveč upogibali hrbte ali žagali nad višino glave.

V nadaljevanju so se predstavili člani »Etno-družabnega društva Draga v bližini Šent Ruperta na Dolenjskem. Vsem obiskovalcem 16. Prireditve »Gozdar-kmet nekoč in danes« pod kozolcem v Belskem, so predstavili  tesanje hlodov po starem. Tega danes ne srečamo več, saj to delo opravijo kar s stroji in na sodobnih žagah. Tesanje  hlodov- kot so povedali tesači z Dolenjske je bila prva resna obdelava lesa. Dotlej so hiše in vse drugo delali kar iz okroglega neobdelanega lesa.

 S plesom in nekaj domačimi pesmimi so se predstavili še pudgurski otroci, nakar je napovedovalec  razglasil, da je napočil čas »šrange«. »Šrange« ali barantanja za nevesto. Po starih šegah in navadah je moral ženin nevesto »odkupiti« od domačih fantov. Naša ženin in nevesta sta bila že kar nestrpna, da bi si rekla »da«. A ni nič pomagalo- z vaškimi fanti so se morali pogoditi za odkup neveste. Vmes je bilo slišati kar ubrano fantovsko petje. »Predstavniki vaških fantov in »ohcetnikov« pa so se le zmenili za sprejemljivo ceno. Nadaljevalo se je prijetno vzdušje, ki ga je dolgo v noč spodbujal še ansambel »Narcis«.

Skratka – pri Turističnem društvu »Pudgura« so tudi 16. prireditev »Gozdar-kmet nekoč in danes« uspešno spravili »pod streho«. Tako so zadolženi posamezniki in tudi številni drugi člani  izpolnili zadolžitev, ki jim jih je naložil Upravni odbor društva. Številni obiskovalci so ugotavljali,da je tokrat tudi »štimunga« bila taka kot pred leti.

Proti večeru se je polegla tudi poletna vročina,tako, da so si obiskovalci lahko privoščili še nekaj pudgurskih kulinaričnih dobrot.

Naj sklenem- tokrat namenoma ne bom našteval zaslužne, saj bi lahko mimogrede koga spregledal. Zato naj ostane splošna ugotovitev o uspešni izvedbi ob dejstvu, da smo se vsi, ki smo prišli imeli »fajn« in da bomo pod kozolec zagotovo še prišli.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v rubriki Foto album.

   
obcina postojna
Osrednji pokrovitelj naših prireditev je Občina Postojna.
   
© TD Pudgura 2011 - stran izdelal Rok Pečar