velikonocna razstava objava

Turistično društvo Pudgura  je v sodelovanju z Župnijskim pastoralnim svetom Studeno letos že tretjič pripravilo velikonočno razstavo. Zamisel se je med članicami društva porodila ob pripravi dobrot za svoje družine, saj so ugotavljale da je iz leta v leto manj znanja o običajih ob velikonočnih praznikih.  

Tako so se v društvu odločili zbirati pričevanja starejših prebivalcev Pudgure na to temo in nato običaje predstaviti v obliki razstave.  Prva razstava je bila postavljena tako, da so bila predstavljena dogajanja celotnega velikega tedna. Da pa se ne bi ponavljali, zadnji dve leti v Turističnem društvu Pudgura  poleg pudgurskih običajev pokažejo tudi navade iz drugih krajev Slovenije. Letos se je v Kulturnem domu v Studenem predstavila s svojimi izdelki ga. Jakobina Pahor- Pugelj iz Metlike in v Pudguro prinesla svoje belokranjske umetnine. Obiskovalce je predvsem navdušila z unikatnimi drsankami- pirhi, kjer osnovno barvo z jajca »zdrsa« z nožičem. Tudi ročna dela- prti se po tehniki izdelave in materialu, ki je večinoma lan zelo razlikujejo od prtov izdelanih v naših krajih.

Pudgurske ženske so letos pripravile razstavo velikonočnih prtov iz pudgurskih cerkva in jedi, značilnih za velikonočne praznike. Na razstavi so sodelovali otroci, ki obiskujejo verouk v Studenem, s svojim kotičkom – Velikonočni ringaraja pa je požela pohvale Cilka Milavec iz Studenega.

Razstava, ki je bila za obiskovalce odprta vse praznične dni po sveti maši se je med ljudmi zelo priljubila, kar kliče k načrtovanju podobnih dogodkov.

Nekaj utrinkov iz razstave si lahko ogledate TUKAJ (klik).

   
obcina postojna
Osrednji pokrovitelj naših prireditev je Občina Postojna.
   
© TD Pudgura 2011 - stran izdelal Rok Pečar