pohod planina

 

V soboto, 21. julija 2018 smo se odpravili na pohod po razglednih točkah nad Planinskim poljem in na ogled »tovarne pitne vode« za prebivalce občin Postojna, Pivka in del občine Ilirska Bistrica.

Zbrali smo se ob dveh popoldan pri cerkvi Sv. Roka v Planini, kjer nam je domačin, udeleženec pohoda, Janko Otrin, pokazal do kje je v preteklosti segala poplavna voda na Planinskem polju. Ta je že nekajkrat poplavila nižje ležeče hiše v Planini. O višini vode na obrobju polja smo slišali med pohodom še nekajkrat, saj so na več mestih postavljene ali zarisane točke, do kje je poplava segla. Tudi o mlinih in žagah v Malnih smo marsikaj slišali, pa o gradnji vodovoda v sedemdesetih letih in še marsikaj.

Pot pohoda smo malce zbegani zaradi grmenja in bliskanja ter dežja, ki se je vsul, začeli z ogledom zajetja pitne vode v Malnih. V upanju, da bo vreme pokazalo lepši obraz čez nekaj časa, smo si najprej skupaj s prijaznim zaposlenim v objektih črpališča in čistilne naprave, ogledali notranjost črpališča in prisluhnili besedi o tem, kaj je tu novega po pravkar končanih delih obnove vodovoda omenjenih občin. Zadovoljni smo bili s povedanim in s tem, kar smo tukaj izvedeli. Kakšno vprašanje pa se nam bo seveda porodilo še doma, prepozno za pojasnila – ali pa ne …

Res se je vreme obrnilo na boljše in z veseljem smo se podali do vhoda v jamo Škratovko in o njej nekaj povedali in zvedeli od drugega domačina Jožeta. V njej je bil kot mladenič do njenega dostopnega konca. Kot pravi, je zelo blatna. Spotoma je beseda tekla tudi o polju samem in o t. i. rapalski meji, ki je potekala prav tu ob polju in ločevala ljudi istega naroda na Italijane in Jugoslovane. Po ogledu razvalin grada Haasberg (Hošperk) smo obiskali še Unško Koliševko in jo obhodili po gozdni poti. Nato smo obiskali razgledne točke nad izviri Malni (Laškarjev kot), ki jih je prej omenjeni domačin Janko imenoval kot Poljšakova, Otrinova in Malenška ploščad in še prej obiskali mesto, kjer je nekoč stal lepo oblikovan objekt družinske grobnice Windischgratzov. Sedaj je tam le lesen križ. Le kam so odpeljali odstranjen objekt grobnice??

Pohod smo zaključili z ogledom objekta čistilnih naprav v gozdu nad črpališčem Malni. Po obnovi naprav je tehnologija obdelave čiščenja bistveno drugačna od prejšnje. Zaposleni v objektu nam je lepo obrazložil potek čiščenja in na koncu še dezinfekcije pitne vode. Moramo ga pohvaliti, tako kot se moramo iskreno zahvaliti direktorju podjetja Kovod d.o.o. Postojna in vodji črpališča in čistilne naprave, ki sta poskrbela za dovoljenje in organizacijo ogleda naši skupini.

Upam, da je udeležencem bil pohod vsaj v kakšnem delu všeč in jim je izpolnil pričakovanja. Vreme je na koncu pokazalo zobe, tako da smo se razšli v malce večjem tempu, kot je tekel sam pohod.

   
obcina postojna
Osrednji pokrovitelj naših prireditev je Občina Postojna.
   
© TD Pudgura 2011 - stran izdelal Rok Pečar