pohod v postojno

Pohod Turističnega društva Pudgura po starih poteh od kozolca v Belskem do Postojnske jame in prikaz »Kaku so Pudgurci učash hudili u Pustujno«

Čeprav je par dni zaporedoma in še nekaj ur pred dogovorjeno uro za pričetek pohoda padal dež, se je na zbirališču zbralo večje število pohodnikov, kot bi bilo za pričakovati. Nekatere stalne udeležence pa je le zadržala misel na blato po gozdnih poteh in so ostali doma.

Glede na to, da so se pred kratkim v gozdovih, kjer vodi običajna pot od Belske žage do Postojne, opravljala gozdarska dela za odpravo škode po žledu in bolezni drevja, sta se naš terenski vodnik pohoda Stojan Bizjak in Florijan Poljšak odločila, da bo letos pot malo daljša. Hkrati so se pohodniki tako delno izognili blatu in iskanju poti okrog vejevja in drevja, pa vseeno doživeli čar narave. Pohod smo usmerili  ob obrobju gozda skoraj vzporedno s cesto Belsko – Strmica in nato zavili v notranjost. Po poti smo se nekajkrat ustavili in si v telesa dodali malo energije in maziva za sklepe. Malce smo se posvetovali med sabo, kje bi bilo lepše prečkati gozd in sledili smeri, ki nas je pripeljala do Pivke jame. Tu smo si malo odpočili in nadaljevali pot do Črne jame, kjer smo pri spomeniku zavili desno v notranjost, prečkali gozd in na plano prišli na t. i. tankovsko pot.  Z  nje smo kmalu zavili proti griču Kaculu po poti, ki se je zaradi del v gozdu močno razširila in je v zadnjem letu postala kar ozka cesta. Nad cerkvijo in starim delom vasi Veliki Otok se je pot po naravi končala.

Še malce asfalta in cik-cak-anja po stopnicah in brveh do in čez reko Pivko, pa na plato Postojnske jame in pridružili smo se dobrovoljni družbi naših društvenih kulturnikov, pevcev in igralcev. Oblečeni so bili tako, kot se za predstavo spodobi. Naše pridne kuharice in gospodinje so postregle nas, utrujene pohodnike, pa tudi obiskovalce Postojnske jame, zbrane okrog naše družbe. Vidno zadovoljni so turisti spremljali dogajanje in se z nami fotografirali. Spomini bodo gotovo zanimivi tudi pri njih doma, na azijskem vzhodu, od koder jih je bilo očitno največ.

Več fotografij je objavljenih v Albumu fotografij.

   
obcina postojna
Osrednji pokrovitelj naših prireditev je Občina Postojna.
   
© TD Pudgura 2011 - stran izdelal Rok Pečar