ekskurzija koroska

V soboto, 15. junija 2019, smo se člani TD Pudgura odpravili na letošnjo strokovno ekskurzijo. Pot nas je vodila na Koroško, kjer je bilo naše glavno doživetje splavarjenje po Dravi. Izbira se je izkazala za odlično, saj so Koroški splavarji pravi mojstri v prikazovanju svoje flosarske dediščine na preprost in hudomušen način, poleg tega pa je bila vožnja po Dravi dobrodošla osvežitev v vročem in soparnem dnevu.

Ker je pot na Koroško kar dolga, nismo načrtovali veliko drugih ogledov. Dopoldne smo se ustavili v Slovenj Gradcu, kjer smo z lokalno vodnico spoznali kulturne in zgodovinske posebnosti mesta, ki se ponaša z nazivom Glasnik miru. V krajšem sprehodu po mestnem jedru nam je vodnica Jožica Škorjanc predstavila kulturne institucije: župnijsko cerkev sv. Elizabete, zaščitnice revežev in beračev, cerkev sv. Duha z gotskimi freskami, Koroško galerijo likovnih umetnosti, Koroški pokrajinski muzej, Muzej Huga Wolfa, svetovno znanega skladatelja, ki se je rodil v Slovenj Gradcu, ter dvorec Rotentur, kjer je danes sedež mestne Občine. Ravno na to soboto je v mestu potekala vsakoletna prireditev Srednjeveški preludij in staro mestno jedro se je prelevilo v čas srednjeveških tržnic s pestrim dogajanjem.

Skoraj še nismo uspeli zapraviti vseh srednjeveških cekinov, smo že morali dalje, proti Gortini v občini Muta, kjer so nas v pristanu že čakali Koroški splavarji. Najprej skupinska fotografija za spomin, nato pa šilce žganja za dobrodošlico in »flosarska predstava« se je začela. Gospodar flosa, humorist, harmonikaš in flosarske frajle so nam pripravili dobro uro in pol zabavne pripovedi o tem, kako so nekoč splavarili. Pogostili so nas z dobro malico - flosarskim golažem, žganci z ocvirki ali grumpi, kot jim rečejo tam, in pravo flosarsko kavo. V svoj ceh so sprejeli tudi novopečenega flosarja. To je postala naša članica Marjetka Benčan, ki jo je župnik pred tem očistil vseh grehov. Tako Marjetka, kot tudi drugi novopečeni flosar, 91-letni možakar, sta krst uspešno prestala. Še nekaj pesmi ob harmoniki in morali smo se posloviti.

Naš zadnji postanek je bil na Muti v Dravski dolini, kjer nas je ob cerkvi sv. Krstnika pričakala gospa Angelca Mrak iz Občine Muta. Ob izvrstni pripovedi nam je razkrila zanimivosti o zgodovini te obmejne občine in cerkvice, ki jo zaradi svoje okrogle oblike imenujejo Rotunda. Na svoji poti po Koroški in Štajerski naj bi jo leta 1052 posvetil papež Leon IX.

Le korak stran od Rotunde smo v prijetni koroški gostili pri Lipi, še vedno v vročem zgodnjem večeru, ob okusni koroški hrani, zaključili letošnjo ekskurzijo društva. Bilo je lepo in poučno, pa seveda zabavno.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v rubriki Fotografije.

   
obcina postojna
Osrednji pokrovitelj naših prireditev je Občina Postojna.
   
© TD Pudgura 2011 - stran izdelal Rok Pečar